Mechanical Sample Paper for SSC JE Set-VI -3-Aug-2018

Mechanical Sample Paper for SSC JE Set-VI -3-Aug-2018

Mechanical Sample Paper for SSC JE Set-VI -3-Aug-2018

Mechanical Sample Paper for SSC JE Set-VI -3-Aug-2018

 

1.  Consider the following emission of an IC engine:

  1. CO
  2. HC
  3. NOx
  4. Particulates

ANS: (c)

 

2. Velocity of flame propagation in the SI engine is maximum for a fuel-air mixture which is

  1. 10% richer than stoichiometric
  2. Equal to stoichiometric
  3. More than 10% richer than stoichiometric
  4. 10% leaner than stoichiometric  

ANS: (d)

 

3. In a variable speed S.I. Engine, the maximum torque occurs at the maximum torque occurs at the maximum

  1. Speed
  2. Brake power
  3. Indicated power
  4. Volumetric efficiency

ANS: (c)

 

4. A 3-stage reciprocating compressor has suction pressure of 1 bar delivery pressure of 27 bar. For minimum work of compression, the delivery pressure of 1st stage is

  1. 14 bar
  2. 9 bar
  3. 5.196 bar
  4. 3 bar

ANS: (b)

 

5. Forced draught fans of a large steam generator have

  1. Backward curved blades
  2. Forward curved blades
  3. Straight or radial blades
  4. Double curved  blades 

ANS: (a)

 

6. The reheat cycle in steam power plant is mainly adopted to

  1. Improve thermal efficiency
  2. Decreases the moisture content in low pressure stages to a safe value
  3. Decrease the capacity of condenser
  4. Recover the waste heat of boiler

ANS: (a)

 

7. Which one of the following gaseous fuels does not have different higher and lower calorific values?

  1. Methane
  2. Ethane
  3. Carbon monoxide
  4. Hydrogen

ANS: (c)

 

8.  The correct sequence in ascending order of the magnitude of the given parameter is:

  1. Boundary layer thickness, momentum thickness, displacement  thickness
  2. Displacement thickness, boundary layer thickness, momentum thickness
  3. Momentum thickness, displacement thickness, boundary layer thickness
  4. Momentum thickness, boundary layer thickens, displacement thickness

ANS: (c)

 

9. Production cost refers to prime cost plus

  1. Factory overheads
  2. Factory and administration overheads
  3. Factory, administration and sales overheads
  4. Factory, administration and sales overheads and profit

ANS: (a)

 

10. For a small scale industry, the fixed cost per month is Rs. 5000/-. The variable cost per product is Rs. 20/- and sales price is Rs. 30/- per piece. The break-even production per month will be

  1. 300
  2. 460
  3. 500
  4. 10000

ANS: (c)