Mechanical Sample Paper for SSC JE Set-V -2-Aug-2018

Mechanical Sample Paper for SSC JE Set-V -2-Aug-2018

Mechanical Sample Paper for SSC JE Set-V -2-Aug-2018

Mechanical Sample Paper for SSC JE Set-V -2-Aug-2018

1. The twining moment (T) delivered by a flywheel with respect to its angular displacement is given by the following expression:

  T = 14000 + 7000 sin

The values of for which delivered torque is equal to mean torque for a single cycle are

  1. 0°, 180°, 360°
  2. 90°, 270°, 360°
  3. 90°, 270°, 180°
  4. 0°, 270°, 360°

ANS: (a)

 

2. The shearing strength of a rivet is 50 N/mm2. If the diameter of the rivet is doubled, then its shearing strength will be

  1. 100 N/mm2
  2. 200 N/mm2
  3. 50 N/mm2
  4. 300 N/mm2

ANS: (b)

 

3. A slider sliding at 10 cm/s on a link which is rotating at 60 rpm, is subjected to Coriolis acceleration of magnitude, in cm2/s

     (a)    20п                  (b)   10п                        (c)  40п                     (d) 80 п 

ANS: (c)

 

4. Name the mechanism in which the Coriolis component of acceleration is to be considered

  1. Quick return motion mechanism
  2. Four-bar mechanism
  3. Slider crank mechanism
  4. Beam engine

ANS: a)

 

5. Bevel gears are used to transmit rotary motion between two shafts whose axes are

  1. Perpendicular
  2. Parallel
  3. Non-intersecting
  4. Non-coplanar

ANS: (a)

 

6. A differential gear in an automobiles is a

  1. Simple gear train
  2. Epicyclic gear train
  3. Compound gear train
  4. Speed reducer

ANS: (b)

 

7. Creep in belt drive is due to

  1. Weak material of the belt
  2. Weak material of the pulley
  3. Uneven extensions and contractions of the belt when it passes from tight to slack side
  4. Expansion of the belt

ANS: (c)

 

8. The crank shaft turning in a journal bearing forms a

  1. Turning pair
  2. Sliding pair
  3. Rolling pair
  4. Helical pair

ANS: a)

 

9. What type of contact occurs during meshing of helical gears?

       (a)  Point                (b)  Line                (c)  Area           (d)  Volume

ANS: a)

 

10. Which one of the following drives is used for transmitting power without slip?

  1. Belt drives
  2. Rope drives
  3. Cone pulleys
  4. Chain drives

ANS: (d)